Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Aktualizované. Ministerstvu zdravotníctva obec ponúkla pomoc s vakcináciou

Dátum: 07.01.2021
Počet videní: 1896
Aktualizované. Ministerstvu zdravotníctva obec ponúkla pomoc s vakcináciou

Obec Hviezdoslavov dnes ponúkla Ministerstvu zdravotníctva SR zapojenie našej samosprávy do zriadenia vakcinačných centier.

Obec Hviezdoslavov dnes ponúkla Ministerstvu zdravotníctva SR zapojenie našej samosprávy do zriadenia vakcinačných centier. Starosta Hviezdoslavova, Marek Lackovič, prezentoval ministrovi zdravotníctva i predsedovi vlády SR písomné stanovisko, že (nielen) napr. seniori, ktorí u nás žijú a platia miestne dane desiatky rokov, musia mať možnosť nehľadať miesto, ale byť vybavení v obci, kde žijú, prirodzene prednostne. Aj vzhľadom na mobilitu. Cieľom ponuky starostu obce je to, aby každý, kto chce byť dobrovoľne zaočkovaný, mal túto možnosť priamo tam, kde žije, a to čo najskôr.

Starosta obce aj po dnešnej diskusii s predsedníčkou Slovenského Červeného kríža Hviezdoslavov, MUDr. V. Kodayovou, verí, že ak sme na jednotku, najmä vďaka "vlastným" zdravotníkom a poctivej logistickej príprave, zvládli náročné jesenné plošné testovanie, zvládneme za predpokladu profesionálnej a zodpovednej prípravy i plošné očkovanie...

 

Písomné stanovisko v plnom znení prikladáme nižšie...

"Vážený pán predseda vlády SR, vážený pán minister a Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky.

Dovoľte mi, prosím, ponúknuť pomoc v podobe zapojenia (verím, že nielen) našej samosprávy – obce Hviezdoslavov – do zriadenia vakcinačných centier.

Našou najlepšou referenciou je niekoľko, z hľadiska celkového prevedenia, mimoriadne úspešných kôl celoplošného testovania na COVID-19 na Slovensku.

Som toho názoru, že (nielen) napr. seniori, ktorí u nás žijú a platia miestne dane desiatky rokov, musia mať možnosť nehľadať miesto, ale byť vybavení v obci, kde žijú, prirodzene prednostne. Aj vzhľadom na mobilitu.

Uvedomujeme si, že k dokumentu klarifikujúcemu stratégiu očkovania v Slovenskej republike bude zrejme nutné prijať akýsi dodatok o „špecifických účelových vakcinačných bodoch popri vakcinačných centrách“, ktoré vzniknú.

Využime, prosím, obrovskú dôveryhodnosť samospráv, ktorou na Slovensku (na rozdiel od mnohých iných subjektov či inštitúcií) ešte stále disponujeme. Nepremárnime šancu, ktorá sa nám naskytuje. Sme tu a chceme pomôcť.

Infraštruktúru, vlastných zdravotníkov (tak ako aj pri celoplošnom testovaní, kde nám štát nedodal ani jedného) ako i hotové, pripravené priestory (napr. kultúrny dom) radi dodáme (samozrejme absolútne a úplne bezplatne).

Ďakujem a prajem veľa síl. Budeme ich potrebovať...

Marek Lackovič, starosta Hviezdoslavova"

 

Aktualizované 11.1.2021

Odpoveď Ministerstva zdravotníctva SR z 8.1.2021

"Dobrý deň.

Vážime si Váš záujem ponúknuť riešenie na zlepšenie situácie v súvislosti s pandemickou situáciou, ktorá nás všetkých postihuje.

V rámci projektového tímu vykonávajúceho COVID-19 vakcinačný program SR, ktorý schválila vláda SR, pracujeme aj na procese vakcinácie formou výjazdových tímov, ktoré budú organizované pod vakcinačnými miestami, práve z dôvodov, ktoré ste špecifikoval vo svojom dopyte. Ako prvé sa budeme sústreďovať na zariadenia soc. starostlivosti s najzraniteľnejšími seniormi, ale berieme ako podnet pre ďalšie plánovanie využiť na spoluprácu aj komunálnu sféru, ktorá je našim osvedčeným a spoľahlivým partnerom.

Chápem že sme všetci nedočkaví, v kontexte nádejného východiska z tejto krízy, každopádne cieľovú skupinu, ktorá by bola predmetom navrhnutého procesu, je možné očakávať, že bude očkovaná až vo februári. Verím, že ak rozbehneme tento proces, budete medzi prvými, ktorých vakcinačné tímy oslovia na spoluprácu.

Pekný deň.

Ing. Ľuboš Ryšavý, generálny riaditeľ sekcie"

 

OcÚ Hviezdoslavov

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.