Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Zastavovacia štúdia zóny centrum obce Hviezdoslavov + vyhodnotenie prieskumu

SÚBOR
Dátum: 25.03.2019
Autor: Obec Hviezdoslavov
Počet videní: 3472
Zastavovacia štúdia zóny centrum obce Hviezdoslavov + vyhodnotenie prieskumu

Umiestnenie základnej občianskej vybavenosti, základnej školy - 9-triednej s telocvičňou, kostola s farským úradom, komunitného centra, zdravotného strediska, príp. denného stacionára a aj súkromného polyfunkčného objektu.

Milí Hviezdoslavčania.

Hlavným cieľom riešenia je v zmysle platného územného plánu obce Hviezdoslavov navrhnúť zástavbu centra obce. Vytvoriť podmienky pre umiestnenie základnej občianskej vybavenosti, základnú školu - 9-triednu s telocvičňou, kostol s farským úradom, komunitné centrum, zdravotné stredisko, príp. denný stacionár a aj súkromný polyfunkčný objekt.

Riešené územie bolo koncepčne logicky rozšírené o areál Obecného úradu a Kultúrneho domu pre ich funkčné spolupôsobenie. Ďalšími dôležitými cieľmi riešenia je vytvoriť kľudný a dostatočný veľký školský dvor, ktorý bude obsahovať existujúce ihrisko a aj ďalší verejný kontaktný priestor pre hody, trhy a pod..

Návrh je riešený v súlade s Územným plánom obce Hviezdoslavov v znení zmien a doplnkov, ktorý pre riešené plochy určuje hlavné funkčné využitie: Občianska vybavenosť v minimálnom rozsahu 75% z územia.

Momentálne pracujeme s Alternatívou A, ktorá rešpektuje súčasné majetkoprávne delenie územia. V rámci celého územia o výmere 9.939 m2, tvorí verejný pozemok 8.433 m2 a súkromný pozemok 1.506 m2. Návrh riešenia je formovaný v zmysle zásady vytvoriť kľudný dvor Základnej školy. Uvedené bolo dosiahnuté vďaka rozdeleniu súkromného polyfukčného objektu na dve budovy pri komunikáciách so štítovými stenami, na ktoré sú napojené stavby Základnej školy a zdravotného strediska. Hmota kostola zodpovedá požiadavkám a môže pojať 200 – 250 veriacich. Kostol nadväzuje na farský úrad a rastlú zeleň, ktorá môže byť poňatá ako „rajská záhrada“. Základná škola je navrhnutá ako 9-triedna a menšou telocvičnou, je prepojená na existujúci areál Materskej školy a existujúce ihrisko. V najpokojnejšej časti v závetrí územia pri ZŠ a MŠ je navrhnuté komunitné centrum najmä pre mamičky s deťmi.

Podľa najaktuálnejších rokovaní je eventualitou cirkevná katolícka základná škola (9 tried - cca. 180 žiakov) s telocvičňou. Pre vedenie Hviezdoslavova je nesmierne dôležité poznať názor tých najdôležitejších, jeho občanov, a preto sme pripravili prieskum (link nájdete nižšie), v ktorom sa Vás pýtame, či bol o takýto typ základnej školy záujem. O majoritné financovanie zrejme 1. podobného typu takejto ZŠ na ŽO javí záujem Rímskokatolícka cirkev. Predmetom prieskumu je zistiť dopyt občanov po takomto type 9-triednej ZŠ s plnou vybavenosťou.

Pozemok na kostol a základnú školu v aktuálnom centre Hviezdoslavova by Rímskokatolícka cirkev získala eventuálnou výmenou za časť parcely 240/2, ktorou disponuje oproti bývalému štrkovisku v celkovej výmere 267.541 m2 a ktorú by na ďalšie využitie v budúcnosti mohol využiť Hviezdoslavov, pričom jej presná výmera by bola predmetom ďalších intenzívnych rokovaní.

Prieskum, prosím >>> vyplňte TU <<<

Tento prieskum trvá od pondelka 25. marca 2019 do piatka 5. apríla 2019 do 23:59. Prieskum nemá pre žiadnu zo strán záväzný charakter - bude však dôležitým míľnikom do ďalších rokovaní na túto tému. Za jednu rodinu vypĺňajte, prosím, dotazník len raz, aby sme dosiahli validné výsledky.

V týždni od 8. do 12.4., po tomto prieskume, prebehne ku veci verejná diskusia v KD vo Hviezdoslavove, aj za prítomnosti architektov, ktorí sa podieľali na tejto Zastavovacej štúdii Hviezdoslavova.

Ďakujem.

-----

Dnes, t. j. 11.4.2019, deň po verejnej diskusii k tejto Zastavovacej štúdii sme zverejnili výsledky prieskumu, ktoré si môžete vo forme prezentácie stiahnuť nižšie...

 

Marek Lackovič

starosta Hviezdoslavova

Súbory na stiahnutie

Názov Veľkosť Formát Dátum Zoradiť podľa:
Zastavovacia štúdia CENTRA obce Hviezdoslavov Veľkosť: 4.89 MB Formát: pdf Dátum: 10.4.2019
Vyhodnotenie prieskumu mapujúceho záujem o umiestňovanie detí do cirkevnej ZŠ Veľkosť: 102 kB Formát: pptx Dátum: 11.4.2019

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.