Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

NAŽIVO. 2. kolo plošného testovania vo Hviezdoslavove

SÚBOR
Dátum: 05.11.2020
Počet videní: 48576
NAŽIVO. 2. kolo plošného testovania vo Hviezdoslavove

Priebežne aktualizované...

MINÚTA PO MINÚTE

NEDEĽA 8. NOVEMBER 2020

21:02 za víkend sme vo Hviezdoslavove dokázali otestovať až 3834 ľudí. Je to o 42% viac (!), než počas minulotýždňového I. kola testovania. Je to prakticky dvojnásobný počet ľudí oproti oficiálnemu počtu obyvateľov vo veku 10 - 65 rokov s trvalým pobytom vo Hviezdoslavove. Podiel pozitívne detekovaných osôb bol i tento raz hlboko pod 1%. Otestovať sme napokon dokázali úplne každého, kto o to prejavil záujem, bez ohľadu na to, odkiaľ prišiel či prišla. Podarilo sa to predovšetkým vďaka nadľudskému výkonu všetkých našich zdravotníkov, dobrovoľníkov a admin. pracovníkov. Poďakovanie patrí i príslušníkom Ozbrojených síl SR, Policajného zboru SR, pracovníkom Obce, no hlavne mimoriadne disciplinovaným Hviezdoslavčanom a Hviezdoslavčankám, ktorí jednoznačne preukázali, že keď sa spojíme, každú akciu vieme zvládnuť so vztýčenou hlavou, bez ohľadu na jej obtiažnosť. Ďakujeme...

18:39 je pred nami posledná hodina testovania. Posledný odber bude i dnes vykonaný o 19:30. Čakacia doba na pretestovanie sa zredukovala do 20 - 25 minút. V prípade Parku P. O. H. sa čaká ešte kratšie.

17:38 za dnešok už máme vykonaný trojnásobne väčší počet testov, než za celú predchádzajúcu nedeľu, počas ktorej sa navyše testovalo o 3 hodiny dlhšie. Pred nami sú ešte posledné dve hodiny testovania.

17:22 v rýchlom slede prebieha malá dezinfekčná prestávka. Rady sa výrazne zredukovali, aj vplyvom ďalšieho posilnenia administratívnych pracovníkov na oboch odberných miestach.

16:31 posledné 2 hodiny bolo "vďaka" návalu tzv. "cezpoľných" záujemcov pretestovaných absolútne minimum Hviezdoslavčanov (!). Situácia začína byť kritická a reálne hrozí, že niektorí naši obyvatelia nebudú dnes pretestovaní. Drvivá väčšina testovaných je z Bratislavy či okolia a zjavne si vybrali Hviezdoslavov ako svoju destináciu na dnešný deň. Dôrazne upozorňujeme a prosíme všetkých "cezpoľných", aby navštívili iné odberné miesta v okolí, príp. Šamorín, kde čaká v radoch aktuálne menej ľudí. Ďakujeme.

15:35 neustále pribúdajúce množstvo áut v okolí odberných miest s ŠPZtkami zo širokého okolia signalizuje, že intenzívne zväčšujúce sa rady spôsobujú aktuálne "cezpoľní" záujemcovia o testovanie.

15:02 aktuálne sa vytvárajú značné rady. Čakacia doba sa predlžuje na 30 - 45 minút.

11:38 pripomíname, že medzi 12:00 a 13:00 nás čaká veľká dezinfekčná prestávka.

10:55 tesne pred jedenástou sa rady trochu zväčšujú. Aktuálna čakacia doba sa predlžuje na cca. 10 - 20 minút.

10:40 testovanie je aj o pol jedenástej plynulé, bez výrazných zdržaní. Na odber sa čaká max. 5 - 10 minút, v Parku P. O. H. ešte menej.

9:22 aktuálna čakacia doba je do 5 minút. Testovanie je od skorého rána aj naďalej mimoriadne plynulé a hladké.

9:11 aj krátko po deviatej v radoch nečaká, až na malé výnimky, prakticky nikto. Testovanie je od skorého rána plynulé a hladké.

8:28 od cca. desiatej bude vysielaná živá reportáž z Hviezdoslavova v televízii TA3.

8:11 krátko po ôsmej v radoch nikto nečaká. Záujemcovia o pretestovanie sú otestovaní prakticky ihneď po príchode.

7:37 sme v plnej sile pripravení na dnešné nedeľné II. kolo plošného testovania vo Hviezdoslavove. Začíname o 8:00. Pred odbernými miestami čaká v predstihu už zopár ľudí v rade. Aj dnes sú nasadené 4 kompletné odberné tímy na 2 odberných miestach. Dnes očakávame predovšetkým obyvateľov častí Podháj a Záhrady. Posledný odber bude i dnes vykonaný o 19:30.

 

SOBOTA 7. NOVEMBER 2020

20:22 vo Hviezdoslavove sme dnes otestovali až 2011 ľudí (!), z ktorých bolo pozitívnych len 7 (podiel 0,35%). Obrovská a hlboká poklona patrí nielen všetkým zdravotníkom, ale i administratívnym pracovníkom, dobrovoľníkom, príslušníkom a pracovníkom Obce Hviezdoslavov, Ozbrojených síl SR a Policajného zboru SR. Vidíme sa opäť zajtra krátko pred ôsmou hodinou ráno. Zajtra, t. j. v nedeľu, očakávame predovšetkým obyvateľov Podhája a Záhrad.

18:57 dnešné testovanie, ktoré možno označiť ako mimoriadne pokojné a plynulé, sa schyľuje ku svojmu koncu. Posledný odber bude vykonaný, tak ako sme avizovali v priebehu dňa, o 19:30. 

17:53 je pred nami posledných cca. 90 minút testovania. Aktuálne sa na testovanie čaká do 20 minút. Pripomíname, že posledný odber bude vykonaný o 19:30. Napriek tomu, že sa dnes testuje o 3 hodiny kratšie, než minulú sobotu počas I. kola plošného testovania, to vyzerá, že počet otestovaných (vtedy 1666) dnešný deň prekonáme.

16:48 Hviezdoslavov pred malou chvíľou navštívil osobne aj minister práce, soc. vecí a rodiny, M. Krajniak. Čakacia doba na pretestovanie sa mierne predĺžila na cca. 15 - 30 minút. Blížime sa k počtu 1400 otestovaných ľudí.

15:32 čakacia doba na pretestovanie je aj naďalej max. 5 - 10 minút. Sú pred nami posledné 4 hodiny dnešného testovania. Otestovaných máme už cca. 1200 ľudí.

15:11 čakacia doba na pretestovanie sa skracuje na max. 5 - 10 minút.

14:54 aj pred treťou hodinou poobede je testovanie mimoriadne plynulé. Čakacia doba na pretestovanie je do 15 minút. V prípade Parku P. O. H. ešte menej...

13:59 aktuálna čakacia doba na pretestovanie sa skrátila na 10 - 15 minút. Blížime sa k prvej tisícke otestovaných.

13:16 opätovne pripomíname, že dôrazne odporúčame, aby sa dnes prišli pretestovať obyvatelia "starej" obce a Hviezdneho bývania a zajtra obyvatelia Záhrad a Podhája. Posledný odber bude v oboch dňoch vykonaný o 19:30.

13:14 otestovaných máme už viac než 800 ľudí.

13:08 po veľkej prestávke sa opäť pokračuje v plynulom testovaní. Odberné miesta sa v prestávke striedajú, aby bolo aspoň 1 odberné miesto neustále k dispozícii. Aktuálna čakacia doba na pretestovanie je do 30 minút.

12:44 momentálne prebieha veľká dezinfekčná prestávka. Testovanie bude pokračovať o 13:00.

11:49 od 12:00 bude vysielaná živá reportáž z Hviezdoslavova v televízii TA3.

10:05 aj tesne po desiatej prebieha testovanie hladko a plynulo. Čakacia doba na pretestovanie je do 10 - 15 minút.

9:15 krátko po prvej hodine testovania máme za sebou prvých takmer 300 otestovaných ľudí. Rady sú stále úplne minimálne a testovanie je plynulé. Čakacia doba na pretestovanie je do 10 minút.

9:08 aj krátko po deviatej sú rady minimálne a testovanie je plynulé. Čakacia doba na pretestovanie je do 15 minút.

8:57 rady sú aj naďalej minimálne a testovanie je plynulé. Čakacia doba na pretestovanie je do 15 minút.

8:46 pripomíname, že dôrazne odporúčame, aby sa dnes prišli pretestovať obyvatelia "starej" obce a Hviezdneho bývania a zajtra obyvatelia Záhrad a Podhája. Posledný odber bude v oboch dňoch vykonaný o 19:30.

8:18 testovanie je zatiaľ výrazne plynulejšie než naposledy. Aktuálna čakacia doba na pretestovanie je do 15 minút. V prípade Parku P. O. H. ešte menej...

8:01 priebeh testovania je zatiaľ mimoriadne rýchly a plynulý, začali sme cca. 15 minút pred ôsmou. Nasadené sú 4 kompletné odberné tímy na 2 odberných miestach. Otestovaných je prvých cca. 50 ľudí. Rady sú v túto chvíľu snáď o polovicu menšie, než v tom istom čase pred týždňom. 

7:16 II. kolo plošného testovania vo Hviezdoslavove je pred nami. Hlásime plnú pripravenosť! Pred odbernými miestami sa začínajú už v tomto čase tvoriť rady prvých čakajúcich. Sledujte, prosím, našu Minútu po minúte pre najaktuálnejšie informácie...

...........................................................................

 

Milé Hviezdoslavčanky,

vážení Hviezdoslavčania.

Víkendové I. kolo plošného testovania vo Hviezdoslavove je úspešne za nami. Otestovaných bolo, mimo odberný & admin. personál, spolu 2222 ľudí, z ktorých bolo 12 vzoriek pozitívnych. Podiel pozitívne detekovaných osôb tak bol za víkend na úrovni 0,54%. Opätovne Vám ešte raz i týmto spôsobom úprimne ďakujeme za Váš mimoriadne zodpovedný prístup a príkladnú disciplínu počas celého testovacieho víkendu...

II. kolo celoplošného testovania obyvateľov Slovenska sa uskutoční už tento víkend - v sobotu a nedeľu, a teda 7. - 8. novembra 2020. Celoplošné testovanie pomôže zachytiť skryté ohniská nákazy a spomaliť šírenie vírusu, vďaka čomu získajú naši lekári čas a priestor na to, aby sa postarali o chorých. Tým, že sa prídeme otestovať, zistíme nielen svoj vlastný stav, ale teda pomôžeme ochrániť aj svojich blízkych a ľudí v širšom okolí.

Dnes nám Reg. veliteľstvo (RHQ Sereď) Ozbrojených síl SR oznámilo, že testovanie sa tento raz uskutoční v čase od 8:00 do 20:00, obedňajšia prestávka bude 12:00 - 13:00, popoludňajšia prestávka 17:00 - 17:30, posledný odber o 19:30.

Rovnako ako počas I. kola, i tentokrát máme na testovanie pripravené 2 odberné miesta (ďalej len OM), v ktorých sa budú nachádzať 3 až 4 odberné tímy zdravotníkov a admin. pracovníkov. Obe sa, prirodzene, nachádzajú vo Hviezdoslavove.

OM č. 1 nájdete v kultúrnom dome (resp. pred ním) a OM č. 2 nájdete v Parku P. O. Hviezdoslava (resp. po ľavej strane obecného úradu). Testovanie prebehne tzv. "okienkovou" formou, pričom testovaní sa budú nachádzať (i čakať na výsledky) v exteriéri (v záujme zachovania najvyšších protiepidemiologických štandardov a odporúčaní) a odberové tímy sa budú nachádzať v interiéri oboch budov (aj vzhľadom na potrebu väčšej kontroly nad likvidáciou nebezpečného odpadu či vyššieho komfortu pri výkone tejto mimoriadne náročnej operácie). Schématicky to bude vyzerať rovnako ako počas I. kola (viď infografika nižšie)...

Pozn.: červené šípky označujú príchod na jednotlivé OM a odchod z týchto OM (a, taktiež, určujú smer radov, ak sa budú vytvárať).

OM_HVIEZDOSLAVOV_-_verzia_26.10.2020_1

Už počas posledného víkendu sme zvažovali spôsob, akým zabezpečiť čo najrovnomernejšie testovanie nášho obyvateľstva, aby neprišlo naraz obrovské množstvo ľudí. Preto DÔRAZNE aj dnes prosíme Vás všetkých, v záujme vytvárania čo najmenších radov, aby ste SKUTOČNE rešpektovali nasledovné usmernenie obce Hviezdoslavov a aby sa prišli testovať:

  • v SOBOTU 7.11. od 8:00 do 12:00 a od 13:00 do 19:30 – obyv. "starej" obce + Hviezdne bývanie
  • v NEDEĽU 8.11. od 8:00 do 12:00 a od 13:00 do 19:30 – obyvatelia častí Záhrady + Podháj

 

Test možno absolvovať na ľubovoľnom OM (teda je na Vás, ktoré z týchto dvoch si vyberiete). Odporúčame si, samozrejme, vybrať to OM, v ktorom v danom čase čaká menej ľudí. Zároveň tiež upozorňujeme, že parkovacie možnosti budú v blízkosti obecného úradu a kultúrneho domu obmedzené, a preto Vás prosíme, aby ste zvolili peší príchod (príp. bicykel a pod.). Dôrazne pripomíname a prosíme Vás, aby ste neprišli všetci naraz v sobotu ráno. Odporúčame sledovať našu textovú "Minútu po minúte", príp. živý videoprenos. Armáda nás uistila, že testov bude naozaj dostatok!

Obyvateľov bez trvalého pobytu vo Hviezdoslavove, resp. s pobytom v okolitých obciach či mestách, nechceme počas celoplošného testovania posielať "preč". Musia si ale uvedomiť, že testovaním vo Hviezdoslavove (kde "papierovo" vlastne nebývajú) zablokujú kapacitu OM pre našich občanov. Vo Hviezdoslavove bude s vysokou pravdepodobnosťou kapacita testovania vysoko vyťažená - aj vzhľadom na to, že budeme tzv. "nárazníkovou zónou", resp. prakticky prvou obcou pri vstupe do okresu...

Budeme sa úprimne snažiť a urobíme maximum preto, aby sme otestovali naozaj každého, kto o to prejaví záujem!

Na mieste budú, samozrejme, zabezpečené i toalety (formou toi-toi).

 

Ďalšie dôležité informácie:

  • Testovanie je dobrovoľné a budú sa na ňom môcť zúčastniť všetci od 10 rokov.
  • Neodporúča sa len ľuďom nad 65 r. tráviacim väčšinu času vo svojich domovoch, príp. všetkým obyvateľom so zníženou mobilitou či zdravotnými obmedzeniami, ktorí sa prirodzene vyhýbajú sociálnemu kontaktu.
  • Na testovaní sa nezúčastnia klienti DSS a hospitalizovaní pacienti v nemocniciach, ktorí budú otestovaní priamo vo svojich zariadeniach.
  • Testovanie prebehne počas dvoch víkendov po sebe. Odporúča sa absolvovať obe testovania. Medzi testovaniami – rovnako ako teraz – sa odporúča eliminovať stretávanie na nevyhnutné minimum a dodržiavať schválené epidemiologické opatrenia.
  • Kde to bude možné, testovanie prebehne vonku. Postup odberov bude jednosmerný, aby sa znížil počet osôb na jednom mieste.
  • Testovanie prebehne za prísnych epidemiologických opatrení, miestnosti budú dezinfikované.
  • Na poriadok a dodržiavanie pravidiel dohliadnu prítomní príslušníci Policajného zboru SR a Ozbrojených síl SR.
  • Testujúci personál bude vopred pretestovaný.
  • Vzorky potrebné pre testovanie bude odoberať len zdravotnícky personál.
  • Vzorky budú bezpečne zlikvidované.
  • Test môžete absolvovať na ľubovoľnom odbernom mieste v čase 8:00 - 12:00 a 13:00 - 20:00, netreba sa vracať do miesta trvalého bydliska. Prosíme Vás však, aby ste prioritne využívali odb. miesta zriadené vo Vašom meste alebo obci.

 

Viac informácií nájdete v priloženom dokumente. Vyhradzujeme si právo doplniť informácie v priebehu tohto týždňa...

Stále platí, že dobrovoľníkov, ktorí nám chcú a môžu s plošným testovaním pomôcť, či už administratívne, alebo zdravotnícky, prosíme, aby sa prihlásili priamo u predsedníčky nášho Miestneho spolku Slovenského Červeného kríža, MUDr. V. Kodayovej, a to e-mailom na Veronika.Koine@Yahoo.de. Obec Hviezdoslavov sa rozhodla za pomoc zaplatiť všetkým, t. j. aj dobrovoľníkom, ktorí mali pôvodne pracovať počas celého víkendu bez nároku na odmenu.

Generálka a spoločné stretnutie všetkých zdravotníkov, admin. pracovníkov a vedenia obce sa uskutoční, tak ako naposledy, v piatok o 16:00 v KD Hviezdoslavov.

 

Ďakujeme za spoluprácu...

 

VIDEO LIVE-STREAM Z ODBERNÝCH MIEST

(bude spustený v sobotu ráno, resp. už v piatok večer)

Ak sa Vám video automatický nespustí, pre video-stream kliknite na TENTO link...

 

Ak sa Vám video automatický nespustí, pre videostream kliknite na TENTO link...

Súbory na stiahnutie

Názov Veľkosť Formát Dátum Zoradiť podľa:
Infoleták - AKTUÁLNY Veľkosť: 1.58 MB Formát: pdf Dátum: 6.11.2020

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.