Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Aktualizované. V roku 2020 napokon aj bez malého Dňa obce

Dátum: 09.09.2020
Počet videní: 2481
Aktualizované. V roku 2020 napokon aj bez malého Dňa obce

Aktualizované...

5.8.2020

Koronakríza pripravila v roku 2020 prakticky všetky samosprávy (nielen) na Slovensku o kultúrno-spoločenské podujatia, tak ako sme ich poznali po minulé roky. Usporiadať hromadné podujatie s vyše 2-tisíc návštevníkmi na úrovni Dňa obce 2019 vo Hviezdoslavove nie je tento rok možné nielen z finančného, ale predovšetkým z hygienicko-epidemiologického hľadiska, hlavne vzhľadom na pretrvávajúcu mimoriadnu situáciu a stále aktuálnu pandémiu ochorenia Covid-19.

Financie sú a budú potrebné inde - predovšetkým na zlepšovanie infraštruktúry obce a prípravu avizovaných projektov. Hoci mnoho obcí navôkol sa rozhodlo úplne vynechať akcie počas celého roku, my sme sa rozhodli - v súlade s príslušnými bezpečnostnými opatreniami - pripraviť aspoň miniedíciu nášho Dňa obce 2020, ktorá dostala špeciálny názov: Mini Dník obce Hviezdoslavov 2020.

Bude to milé, bude to komunitné, bude to naše! Náš malý Dník, hoci začne už v piatok a skončí až v sobotu večer...

Veríme, že nám situácia v septembri umožní túto akciu pre Vás zorganizovať a pripraviť. Situácia sa totiž môže zmeniť zo dňa na deň, preto budeme priebežne situáciu, prirodzene, monitorovať a príp. aktualizovať.

 

Čo nás počas nášho tradičného "hodového" víkendu čaká?

Dník_2020

 

25.9.2020 (v piatok) o 19:00

...začína v Kultúrnom dome vo Hviezdoslavove nádherná divadelná hra Ó SLÁVA HVIEZD Ó SLÁVA. Tešiť sa môžete na známych hercov Slovenského národného divadla, rovnako ako pred rokom, kedy naše divadlo praskalo vo švíkoch na Hviezdoslavovej hre ČASY, ČASY, MRCHA ČASY. Hra Ó SLÁVA HVIEZD Ó SLÁVA prináša Hviezdoslavove verše zrozumiteľne a s humorom. Je to nevšedné divadelné spracovanie troch Hviezdoslavových balád: „Margita“, „Zuzka Majerovie“ a „Anča“ plné spevu, živej cimbalovej hudby, nádhernej poézie a energických výkonov hlavných protagonistiek. Ide o atraktívne podanie Hviezdoslava a ukážka toho, že i dnes môže byť nielen pre mladých veľmi príťažlivý, zrozumiteľný a súčasný…

Dvere Kultúrneho domu sa otvárajú už o 18:00, podávať pred predstavením sa bude sekt & kvalitné žitno-ostrovské vínko, tak ako obyčajne. Sedenie a kapacita priestoru bude uspôsobená v súlade s koronakrízovými opatreniami. Vstupné je dobrovoľné, svoje miesta si môžete rezervovať e-mailom na KomisiaVzdelavania@Hviezdoslavov.sk (napísať je potrebné meno & priezvisko + počet osôb = max. 4 na 1 e-mail). Vzhľadom na obmedzenú kapacitu tak odporúčame urobiť čo najskôr - miesta sa totiž zvyknú minúť expresne rýchlo...

Dĺžka predstavenia je cca. 50 min. bez prestávky.

 

26.9.2020 (v sobotu)

...prebehne 1. ročník Hviezdoslavovej varešky. Bude to založenie novej tradície - prestížnej súťaže vo varení gulášu i všeho možného, čo sa zmestí do kotlíka. Fantázii sa medze nekladú - pripraviť môžete svoj originálny guláš, perkelt, paprikáš či halászle - veď sme na Žitnom ostrove! Najchutnejší kotlík vyhráva rovných 300 EUR. Podmienka je jednoduchá - jedlo (min. 10L pokrmu) je potrebné uvariť v kotlíku, v stanovenom čase a na dreve. Ochutnávať a hodnotiť ho následne od 15:00 budú návštevníci akcie, ktorí budú vhadzovať špeciálne lístky Vám - svojim favoritom. Špeciálne lístky budú k dispozícii v stánku organizátora. Kto bude mať lístkov v klobúku najviac - ten vyhráva! Špeciálnou cenou však organizátor ohodnotí aj najoriginálnejší stánok!

Máme priestor pre 12 tímov, súťaž sa odohrá v Parku P. O. Hviezdoslava pri Obecnom úrade Hviezdoslavov a v tichom vnútrobloku za Kultúrnym domom (tzv. Lipové námestie & priľahlé okolie). Organizátor zabezpečí pre každý jeden tím set na sedenie pre min. 6 ľudí, dostatok dreva, fľašu kvalitného žitno-ostrovského vínka a pitnú vodu (pozn.: kotlinu, príp. kotlík organizátor neposkytuje ani nepožičiava).

 

Časový harmonogram je nasledovný:

  • 11:30 - 12:00 registrácia na mieste pri stánku organizátora a zaplatenie štartovného (20 EUR / 1 družstvo)
  • 12:00 - 15:00 varenie a dobrá zábava
  • 15:00 - 16:00 ochutnávanie a dobrá zábava
  • 16:15 slávnostné vyhodnotenie a dobrá zábava

 

Súťažné tímy (max. 6 kuchárov v 1 družstve) sa môžu predregistrovať telefonicky do 11.9.2020 na 0910 181 694. Vzhľadom na obmedzenú kapacitu tak odporúčame urobiť čo najskôr. Štartovné zaplatíte až v deň konania akcie pri registrácii na mieste.

 

Príďte, prosím, pešo, milí priatelia, aby nás doprava v tento "hodový" víkend obmedzovala čo najmenej...

Už teraz sa na Vás veľmi tešíme!

 

 

Aktualizované 9.9.2020

Z dôvodu zhoršenia epidemiologickej situácie v okrese Dunajská Streda rozhodla Komisia kultúry, vzdelávania a športu obce Hviezdoslavov, v súčinnosti so starostom obce Hviezdoslavov, jednomyseľne hlasovaním (5 hlasov) o zrušení Mini Dníka obce Hviezdoslavov 2020, ktorý sa mal konať v dňoch 25. až 26. septembra 2020.

Odôvodnenie: Okres Dunajská Streda bol Pandemickou komisiou SR dňa 4.9.2020 vzhľadom na nárast počtu podozrivých i pozitívne detekovaných osôb zaradený medzi rizikové okresy SR, ktoré sú na tzv. "semafóre" označené oranžovou farbou. V okrese Dunajská Streda platí zákaz konania hromadných podujatí v interiéri od 23:00 večer do 6:00 ráno, s výnimkou svadieb do 150 osôb. Platí tiež zákaz konania hromadných podujatí v exteriéri nad 500 osôb a v interiéri nad 250 osôb. Každej samospráve je tiež odporúčané vydať zákaz konzumácie alkoholu po 22.00 hod..

Vzhľadom na intenzívne zvyšujúci sa počet hospitalizovaných pacientov, ktorý sledujeme aj dnes - 9.9.2020, a aj vzhľadom na nové, pozitívne detekované osoby v okrese Dunajská Streda (opäť i dnes, 9.9.2020), no predovšetkým aj vzhľadom na denné prírastky nakazených, si myslíme, že najrozumnejšie bude podujatie, ktorého benefity by boli kvôli horeuvedeným aktuálnym opatreniam, predovšetkým kvôli limitu na nízky počet návštevníkov, beztak veľmi výrazne oklieštené, uskutočniť v náhradnom, bližšie nateraz neurčenom, termíne....

Ďakujeme Vám za pochopenie. Pevne veríme, že sa na spoločnej akcii uvidíme už čoskoro...

 

OcÚ Hviezdoslavov

 

Akciu pripravuje Komisia kultúry, vzdelávania a športu pod záštitou starostu obce Hviezdoslavov

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.