Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Čistiace práce na Hlavnej ulici a usmernenie pre majiteľov susediacich nehnuteľností

Dátum: 10.04.2019
Autor: Obec Hviezdoslavov
Počet videní: 776
Čistiace práce na Hlavnej ulici a usmernenie pre majiteľov susediacich nehnuteľností

Čistiace práce začínajú...

Milí Hviezdoslavčania.

Dnes náš Úrad navštívilo vedenie Správy a údržby ciest Trnavského kraja - DS, ktoré som pozval s cieľom urgentne sa dohodnúť na potrebnej letnej údržbe Hlavnej ulice vo Hviezdoslavove, ktorá patrí do ich správy ako cesta III. triedy.

Jarok, resp. krajnica medzi Hlavnou ulicou a chodníkom pre peších (v starej časti Hviezdoslavova) je dlhodobo neudržiavaná. Stretávame sa s veľkými problémami hlavne s odvodom dažďovej vody z hlavnej cesty, s ktorou bezprostredne susedí náš (obecný) chodník. Pri chodníku je zriadená provizórna drenážna vrstva. Táto vrstva však zabezpečuje iba zádržnú schopnosť a postupné vsakovanie vody do podložia. Pravidelne sa po opadnutí vody potvrdzuje, že priestor dlhodobo nie je udržiavaný, resp. čistený a sú tam nánosy blata a zeminy. Po ich odstránení sa síce zvýši akumulačná schopnosť priestoru, ale neodstráni sa zhromažďovanie vody najmä v časoch prívalových dažďov, ktoré taktiež budeme musieť časom riešiť.

V 1. fáze v priebehu nasledujúcich týždňov v súčinnosti s SÚC TTSK prebehne čistenie krajnice vozovky na jednotlivých úsekoch hlavnej cesty.

SÚC TTSK dodá ťažké mechanizmy a zabezpečí odvoz odpadu, Hviezdoslavov využije šikovné ruky svojich pracovníkov údržby.

Usmernenie pre majiteľov susediacich nehnuteľností v časti „Hviezdoslavov – Hlavná ulica smer Podháj“ o možnostiach vykonávania terénnych úprav na obecnom pozemku a realizácie vjazdov na pozemky je nasledovné...

V prípade tzv. "zeleného" pásu, ktorý sa nachádza medzi novovybudovaným chodníkom a vozovkou v časti obce od križovatky ulíc Hlavná a Cintorínska smerom na Podháj, upozorňujeme majiteľov susediacich nehnuteľností, že tento zelený pás sa nachádza na pozemku vo vlastníctve obce a obec POVOĽUJE vykonávať terénne úpravy v priestore medzi hranicou nehnuteľnosti, resp. medzi telesom chodníka a krajom vozovky (cesty III. triedy), len za podmienky, že takýmito terénnymi úpravami sa nezhorší funkcia vsakovania zrážkovej vody z vozovky do podložia.

Odporúčame preto tieto zóny vyštrkovať VHODNOU štrkodrvou tak, aby bola zabezpečená akumulačná schopnosť priestoru vsakovať dažďovú vodu aj v prípade nárazových dažďov. Myslieť treba aj na estetickú podobu Hviezdoslavova, a preto odporúčame, aby ste aj so susedmi v tejto veci SPOLUPRACOVALI, aby mal vstup do Hviezdoslavova pokiaľ možno ucelený a kompaktný vizuál, na ktorý sa aj príjemne pozerá.

Akékoľvek takéto terénne práce sa vyžadujú OHLÁSIŤ nášmu Stav. úradu formou jednoduchého Ohlásenia drobnej stavby, kt. nájdete TU:
http://bit.ly/TlacivaHviezdoslavov 

Čo sa týka vjazdov na pozemky susediacich nehnuteľností, tak pre všetkých majiteľov, resp. stavebníkov platí, že na vybudovanie vjazduje potrebné mať povolenia na zriadenie vjazdu. Je potrebné vyplniť a spolu s prílohami Žiadosť o povolenie na zriadenie vjazdu na pozemok, kt. vzor nájdete TU:
https://www.minv.sk/?ziadosti-10 


ĎAKUJEME.


Marek Lackovič
starosta Hviezdoslavova

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.