Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Hviezdoslavovský BARTER už túto sobotu!

Dátum: 18.11.2019
Autor: Obec Hviezdoslavov
Počet videní: 1777
Hviezdoslavovský BARTER už túto sobotu!

Hviezdoslavovský barter

Dones, čo nepoužívaš a vezmi si, čo sa Ti páči

 

Priatelia, chystá sa veľká vec...

Hviezdoslavov už nechce len separovať odpad, chceli by sme dať veciam druhu šancu na život.

Koncept výmeny vecí beží na západe už dávno. Správať sa zodpovedne k životnému prostrediu je "in". Ak vec vymení svojho majiteľa, spravia niečo pre životné prostredie obaja: darujúci, lebo nevytvoril nový odpad aj obdarovaný, lebo šetrí zroje (nová vec nemusela byť vyrobená ani dopravená do obchodu). Princíp výmeny vecí nie je o peniazoch. Je to o zodpovednom správaní sa k životnému prostrediu, o úcte k veciam, ktoré niekto vyrobil, venoval  im svoj čas a úsilie...  a aj o úcte k práci, ktorá na výrobu tejto veci vynaložená.

 

Ako to funguje?

 

V sobotu 23. novembra medzi 10:00 a 13:00 prídete do Kultúrneho domu vo Hviezdoslavove, donesiete veci, ktoré už nepotrebujete a chceli by ste ich darovať a zoberiete si veci, ktoré darovali iní a vám sa páčia. Môžete prísť aj bez vecí a niečo si iba odniesť, takisto môžte niečo priniesť a nič si nevziať. Veci musia byť samozrejme čisté, funkčné a v stave, aby ste sa za ne nehanbili ani keby ste ich darovali najlepšiemu priateľovi/priateľke. Napríklad oblečenie, topánky, detské veci, hračky, knižky, časopisy, CD-čka a iné nosiče médií, drobné veci do domácnosti,  záhrady apod.  Jediné obmedzenie je maximálna veľlkosť darovanej veci: nesmie presiahnuť rozmery (približne) kočíka, alebo  kosačky na trávu.  Vačšie veci môžete nafotiť a uverejniť vo FB skupine Zero Waste - komunita Hviezdoslavov, Kvetoslavov, Miloslavov.

Ak chcete veci iba darovať a neplánujete si nič odniesť, môžte prísť aj skor, od 8:00, budeme v Kultúrnom dome Hviezdoslavov pripravovať priestory na prvý Hviezdoslavovský BARTER a radi tam od vás veci na darovanie prevezmeme.

Ak nestihnete veci prinesť, môžte ich ponúknuť na darovanie v spomínanej FB skupine a budeme radi, ak tu budete uverejňovať aj príspevky týkajúce sa šetrenia životného prostredia. Napríklad inzeráty na darovanie, tipy ako menej plytvať, pozvánky na podobné akcie v okolí (bazáriky, swapy, darovacie skupny), bezobalove obchodíky v okolí. V tejto skupine uverejníme  aj veci na darovanie, ktoré ostanú bez majiteľa po ukončení akcie Hviezdoslavoský BARTER.

Na akcii nebudú chýbať ani sprievodné akcie, ako napr. workshop na tému Upcykluj si svoje oblečenie s Paya Art - čo všetko sa dá vyrobiť zo starých tričiek, svetrov a košiel, či ako si vyrobiť nešitú tašku na nákupy zo starého trička s Táňou. Ak ostanú po akcii nejaké zaujímavé kúsky, môžeme ich spracovať a potom uverejníme fotky, čo všetko sme vyrobili.

V prípade akýchkoľvek otázok píšte do skupiny Zero Waste - komunita Hviezdoslavov, Kvetoslavov, Miloslavov, alebo organizátorkám akcie - Jane Púčikovej alebo Tatiane Skybovej na mail zastupca@hviezdoslavov.sk.

Tešíme sa na Vás už túto sobotu - 23.novembra!

 

Tatiana Skybová,

zástupkyňa starosta obce

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.