Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Trvalé pobyty rastú zvýšeným tempom

Dátum: 31.01.2020
Autor: Obec Hviezdoslavov
Počet videní: 1355
Trvalé pobyty rastú zvýšeným tempom

Podaril sa nám zvýšiť rast trvalých pobytov...

Nutno podotknúť, že u nás majú občania s trvalým pobytom práve vo Hviezdoslavove vplyvom nedávno vykonanej trojice opatrení s cieľom akcelerovať rast trvalých pobytov hneď trio zaujímavých benefitov:

  1. Omnoho lacnejší "pobyt" dieťaťa v materskej škole (35 EUR namiesto 100)
  2. 100 EUR jednorazový príspevok pri narodení dieťaťa
  3. O 20% lacnejší odvoz odpadu

Predmetné VZN sú zverejnené TU. V opatreniach chceme a budeme určite pokračovať, pretože tzv. "podielové dane", ktoré plynú len od občanov s trvalým pobytom, sú pre stabilizáciu Hviezdoslavova absolútne kľúčové. Na rok 2020 by sme mali rátať na základe východiskových štatistických údajov a podielu obcí na výnose DPFO s výnosom na úrovni 685.920,00 EUR, čo pri počte obyvateľov 1829 k 1.1.2019, z ktorého sa na rok 2020 vychádza (z toho 139 obyv. je vo veku 62+) vychádza tak, že 1 občan s trvalým pobytom prinesie do obecnej kasy v roku 2020 rovných 375 EUR.

 

375 EUR je dnes naozaj slušný peniaz...

 

Vďaka spomínaným opatreniam, o ktorých sme od začiatku boli presvedčení, že budú fungovať, sa nám v mesiaci január 2020 podarilo zvýšiť denné tempo rastu trvalých pobytov z cca. 1,1 na súčasných cca. 1,8 (!) obyvateľa s TP / deň oproti mesiacom december, resp. november 2019. Za celý rok 2019 bolo tempo rastu 0,94 TP / deň, čiže z tohto pohľadu ide o rast prakticky dvojnásobne rýchlejší (pri +/- identickom počte kolaudácií). Prísne vzaté nám dnes tak v obci pribudnú každý pracovný deň (bez ohľadu na stránkové / nestránkové hodiny) takmer dvaja noví obyvatelia s trvalými pobytmi.

 

K 31. januáru 2020 má Hviezdoslavov oficiálne 2208 obyvateľov...

 

Neoficiálne číslo je, ako dlhodobo vieme, vplyvom špecifických okolností, ďaleko vyššie...

Preto by sme radi opätovne vyzvali všetkých Vás - aj vplyvom februárového predaja nálepiek na odvoz odpadu, ktorý je za dverami - ak máte záujem reálne ušetriť, je voľba trvalého pobytu najlepšie možné riešenie, ktoré je navyše pre obec mimoriadne potrebné a prínosné, pretože sa aj vďaka nemu dokáže rozvíjať do krásy, do lepších služieb, do kvalitnejšieho verejného priestoru.

 

Ďakujeme.

 

Marek Lackovič

starosta

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.