Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

KORONAVÍRUS COVID-19 - Hodina po hodine, Hviezdoslavov

Dátum: 13.03.2020
Autor: Obec Hviezdoslavov
Počet videní: 6190
KORONAVÍRUS COVID-19 - Hodina po hodine, Hviezdoslavov

Zhrnutie posledných hodín...

12.3. 18:26

K ZVEREJNÉMU PRÍPADU POZITÍVNEHO TESTU VO HVIEZDOSLAVOVE

Pred pár minútami prebehla médiami informácia o pozitívne testovanej žene z Hviezdoslavova. Podľa dostupných informácií ide o ženu v domácej izolácii, nakazenú v priamom kontakte s pacientom s koronavírusom.

Prosím všetkých, aby nepanikárili, no zároveň aby, pokiaľ je to čo i len trochu možné, naozaj zostali doma a neohrozili tak svoje bezprostredné okolie. Buďme, prosím, rozumní...

Viac informácií neskôr dnes večer, príp. ráno. Ďakujem za pomoc a súčinnosť v tejto neľahkej situácii.

 

12.3. 19:55

HVIEZDOSLAVOV NEBUDE POSKYTOVAŤ INFORMÁCIE

O IDENTITE A MIESTE VÝSKYTU POZITÍVNEHO NÁLEZU

Sme samosprávna jednotka, nie bulvárne médium, a nemôžme ísť nezodpovednou cestou hľadania senzácií...

Činíme tak z jedného jediného dôvodu. Maximálnu možnú obozretnosť a opatrnosť nesmie a nemôže stratiť NIKTO z nás - bez ohľadu na to, či sa vyskytne pozitívny nález v časti Záhrady, v časti Podháj, vo Hviezdnom bývaní, vo vlaku, v autobuse, či kdekoľvek inde.

To posledné, čo dnes na Slovensku chceme a potrebujeme, je to, aby vypukol chaos.

Maximálna zodpovednosť, opatrnosť, súčinnosť, empatia, koordinácia s príslušnými orgánmi a racionálny prístup je alfou a omegou v tejto neľahkej situácii.

Rozhodnutie neotáľať a uzavrieť materskú školu, a úplne všetky aktivity vo vyťaženom Kultúrnom dome už v pondelok, sa dnes ukazuje ako šťastie v nešťastí...

Najviac sebe i ostatným pomôžete tak, že jednoducho zostanete doma.

Zabudnime, prosím, na chvíľu na lyžovačky, akvaparky, detské ihriská...

Buďme rozumní.

AKO POSTUPOVAŤ V PRÍPADE PODOZRENIA? Kliknite sem.

ZÁVERY ÚSTREDNÉHO KRÍZOVÉHO ŠTÁBU SR. Kliknite sem.

ÚRADY VO HVIEZDOSLAVOVE BUDÚ UZAVRETÉ. Kliknite sem.

USMERNENIE HL. HYGIENIKA SR O KARANTÉNE. Kliknite sem.

V prípade ďalších dôležitých a overených informácií budeme, tak ako vždy, zodpovedne, vecne, ľudsky a profesionálne informovať...

Z kapacitných dôvodov nie je možné odpovedať na desiatky smsiek, správ, komentárov a telefonátov individuálne.

Ďakujem za Vašu pomoc.

12.3.2020__COVID-19_MAP_

 

13.3. 8:05

Ani jeden z lekárov, s ktorými sme včera večer intenzívne komunikovali, nám nepotvrdil, že by ktorémukoľvek inému občanovi vo Hviezdoslavove hrozilo vzhľadom na anamnézu pozitívne testovanej ženy bezprostredné riziko.

Nešírme, prosím, paniku a buďme rozumní.

Úrady postupujú koordinovane a nič sa nepodceňuje, práve naopak.

Ku overeným informáciám je veľmi obtiažne sa dostať, zdravotnícky personál je vplyvom obrovského náporu na pokraji síl. Testuje sa množstvo ľudí denne.

Nikto nechce a nemôže hazardovať.

Mimoriadna situácia, ktorá na Slovensku momentálne platí, nie sú prázdniny.

Mimoriadna situácia platí pre všetkých rovnako.

Pokiaľ je to čo i len trochu možné, treba zostať doma.

Už od pondelka máme uzavreté a vydezinfikované priestory MŠ, takisto Kultúrny dom so všetkými jeho akciami, od včera je pre verejnosť hermeticky uzatvorený i Obecný a Stavebný úrad.

Svojím správaním vieme priamo ovplyvniť to, ako sa situácia na Slovensku nasledujúci víkend vyvinie.

Pre viac informácií, prosím, sledujte aj naďalej náš oficiálny kanál, príp. naše včera večer zverejnené informácie a vyjadrenia.

Opakujem, že ani jeden z lekárov, s ktorými sme včera večer intenzívne komunikovali, nám nepotvrdil, že by ktorémukoľvek inému občanovi vo Hviezdoslavove hrozilo vzhľadom na anamnézu pozitívne testovanej ženy bezprostredné riziko.

O tom, či to tak aj naozaj zostane, rozhodneme my svojou maximálnou disciplínou.

Mimoriadna situácia platí pre všetkých rovnako.

 

13.3. 9:05

MOMENTÁLNE JE V OBCI ZATVORENÉ VŠETKO...

...na čo máme priamy dosah, vrátane oboch úradov.

Väčšina spoločných priestorov je už dnes vydezinfikovaná.

Oceňujeme aj zodpovedný prístup lokálnych podnikateľov, živnostníkov, remeselníkov a majstrov, ktorí uprednostnili mimoriadnu disciplínu pred finančným ziskom a prevádzku svojich služieb disciplinovane zrušili.

Spolu to zvládneme.

 

13.3. 9:09

PLÁN NA VÍKEND - ZOSTAŇTE DOMA, PROSÍM...

Je piatok a dnes poobede začína víkend.

V Bratislave pracujúci ľudia prídu domov do Hviezdoslavova. Mnohí vlakom, mnohí autobusom, mnohí autom, mnohí zdieľanou jazdou...

Mnohí skoro s určitosťou i v predchádzajúcom nevedomom kontakte s infikovanými, no zatiaľ nedetekovanými osobami.

To, že o podozrivých nevieme, ešte neznamená, že neexistujú.

V zajtrajšie ráno musíme, bohužiaľ, zabudnúť na to, že prvá vec, ktorú urobíme, bude návšteva pekárne a kúpa čerstvého chleba.

Po tom ako som ešte včera videl ako sa všade deti spolu hrajú a susedia debatujú na uliciach, rozmýšľam ako veľmi budú ľudia i po DETEKOVANOM prípade u nás v obci nedisciplinovaní a pôjdu napr. s deťmi na ihrisko, venčiť s kamošmi a kočíkmi cez pol dediny psa či porozprávať sa pri pivku so susedom, ako to celé verejný sektor nezvláda.

CIEĽ NA VÍKEND - VŠETCI, PROSÍM, ZOSTAŇTE DOMA.

Buďme rozumní.

Spolu to zvládneme.

Ďakujem veľmi pekne za pomoc.

 

13.3. 9:41

V záujme zamedzeniu šírenia dezinformácií a konšpiračných verzií sme sa rozhodli zverejniť nasledovné:

Otec pozitívne detekovanej osoby poskytol, s cieľom upokojiť situáciu, tieto informácie a súhlasil s ich zverejnením...

Ide o študentku strednej školy v Bratislave, ktorá do styku s inou, pozitívne detekovanou osobou, prišla v Bratislave 2.3.2020. Tejto osobe diagnostikovali vírus 8.3.2020.

Po obdržaní tejto informácie, t. j. od 8.3.2020, bola študentka doma a necestovala do školy. Študentku testovali 11.3.2020 a včera, t. j. 12.3.2020 vo večerných hodinách dostala informáciu, že je pozitívna.

Následne sa táto informácia dostala do médií.

Otec do práce v BA cestuje autom a sám. Styk s cestujúcimi vo vlaku neprebehol.

Od informácie ÚVZSR, že je študentka pozitívna, t. j. od včerajšieho večera, sú v prísnej, monitorovanej 14-dennej karanténe. Zdravotný stav študentky je dnes, 13. marca 2020, t. j. 11-sty deň od kontaktu s postihnutou osobou, v úplnom poriadku a zatiaľ sa neprejavujú žiadne náznaky.

Rodine som z pozície starostu obce ponúkol maximálnu súčinnosť pri čomkoľvek, čo budú potrebovať. Obec Hviezdoslavov na 100% stojí pri každej jednej osobe, ktorá potrebuje pomoc.

Viac informácií v predchádzajúcich správach na tomto FB kanáli.

Na záver mi dovoľte zopakovať, že na mimoriadnej situácii sa nič nemení a pre každého platí rovnako.

CIEĽ NA VÍKEND - VŠETCI, PROSÍM, ZOSTAŇTE DOMA.

Buďme rozumní.

Spolu to zvládneme.

 

13.3. 11:38

Uzavretý zámkami a príslušným oznámením bude aj Športovo-relaxačný areál na Školskej ul. vo Hviezdoslavove. Prístup ku ihrisku, skate-parku, či detským hracím prvkom bude zamedzený. Dôrazne obyvateľov zároveň prosíme, aby ploty nepreliezali. Zbytočné stretávanie sa je to najnezodpovednejšie, čo v tejto chvíli môžete urobiť...

Zároveň sme boli informovaní zo strany Slovenskej pošty, že sa nedá vylúčiť obmedzenie poštových služieb v najbližších dňoch v podobe pozastavenia roznosu vo Hviezdoslavove. So spoločnosťou komunikujeme a každý deň sme povinní hlásiť jej náš aktuálny stav.

 

13.3. 19:12

Potvrdili ďalšie dva prípady koronavírusu, na Slovensku ich je tak už 32. 974 vzoriek bolo negatívnych. Dnes tak pribudlo 11 nových prípadov. Nové prípady sú v iných oblastiach ako doteraz. Žiaden nový prípad vo Hviezdoslavove dnešný deň nepriniesol.

 

14.3. 17:58

12 nových prípadov nákazy vírusom za dnešný deň je aj z častí Slovenska, kde koronavírus ešte nezaznamenali. Celkovo evidujeme 44 prípadov, 1147 vzoriek bolo negatívnych. Z nášho Hviezdoslavova za posledných 48 hodín nehlásime žiadnú novú pozitívne detekovanú osobu! Vláda bude kvôli epidémii koronavírusu mimoriadne rokovať zajtra, t. j. v nedeľu o 14:30.

 

15.3. 19:38

Vláda vyhlasuje na Slovensku núdzový stav. Premiér SR povedal, že je to zatiaľ preventívne opatrenie, ktoré však vláde umožní napríklad presúvať materiál, techniku i zdravotníkov z nemocnice do nemocnice, ale aj zakázať štrajk v zdravotníckych zariadeniach.

Vláda odsúhlasila ďalšie opatrenia proti šíreniu nákazy. Na 14 dní uzatvára všetky maloobchodné prevádzky a prevádzky so službami - okrem potravín, drogérie, lekární, trafík, pôšt, bánk, púmp, stravovacích prevádzok a obchodov s krmivom pre zvieratá.

V Taliansku zaznamenali najvyšší počet úmrtí na koronavírus za jeden deň. Celkový počet obetí stúpol o 368 na 1809, počet potvrdených prípadov na 24 747.

Slovensko má 61 nakazených, počas nedele pribudlo 17 prípadov. Hviezdoslavov tretí deň po sebe nezaznamenal žiadnu novú pozitívne detekovanú osobu.

Veľká vďaka všetkým za Vašu disciplinovanosť počas uplynulého víkendu.

Spolu to zvládneme.

Snímka_obrazovky_2020-03-15_o_19.54.14

 

16.3. 8:55

Včera večer odobraté testy osobám žijúcim v domácnosti s pozitívne detekovanou osobou dopadli, našťastie, negatívne. Osoby obývajúce spoločnú domácnosť s pozitívne detekovanou osobou teda nie sú infikované. Aj naďalej však zostávaju v karanténe a riadia sa pokynmi ÚVZSR.

Samozrejme, aj keď už zajtra ubehne 14 dní od kontaktu dcéry (pozitívne detekovanej osoby) s nakazenou osobou, zostávajú ďalšie osoby v domácnosti podľa nariadenia ÚVZSR 14 dní v karanténe, a to od dátumu jej testovania (8.3.).

Zdravotný stav dcéry je stále dobrý, zatiaľ žiadne príznaky...

Spolu to zvládneme.

 

16.3. 18:37

Na Slovensku dnes pribudlo 11 prípadov nákazy koronavírusom, celkovo je 72 nakazených. Dvaja nakazení sú vo Svidníku a Košiciach, po jednom hlásia z Trnavy, Trenčína, Pezinka, Prešov, Rožňavy, Liptovského Mikuláša a Sobraniec. Náš Hviezdoslavov už štvrtý deň po sebe nezaznamenal žiadnu novú pozitívne detekovanú osobu.

Spolu to zvládneme.

Snímka_obrazovky_2020-03-16_o_18.36.56

 

17.3. 14:48

MÉDIAMI PREBEHLA NESPRÁVNA INFORMÁCIA,

ŽE 3 NOVÉ PRÍPADY SÚ Z HVIEZDOSLAVOVA...

 
Pred malou chvíľou bolo zverejnené, že v utorok, t. j. dnes pribudlo 12 nových prípadov. To zatiaľ sedí. Štyria nakazení sú z Bratislavy, ďalší štyria z okresu Žilina, traja z okresu Dunajská Streda, jeden je z okresu Revúca. NIE JE pravdou, že traja z okresu DS sú z Hviezdoslavova, tak ako to neprofesionálne zverejnil napríklad portál dnes24.sk. Okamžite sme kontaktovali Oddelenie epidemiológie v DS, ktoré súvislosť s Hviezdoslavovom jednoznačne dementovalo. Prosíme Vás, aby ste nečítali alternatívne spravodajstvo, ktoré častokrát s cieľom nahnať senzáciu vypustí do sveta blud, ktorý nemá s realitou nič spoločné. Zodpovedne, ľudsky, proaktívne a hlavne profesionálne sa snažíme o všetkom podstatnom informovať na našom ofic. webe www.hviezdoslavov.sk, kde nájdete aj prehľadnú HODINU PO HODINE ohľadom prípadu COVID-19 vo Hviezdoslavove. Spolu to zvládneme...

 

19.3. 17:33

Na Slovensku je momentálne 123 pozitívne potvrdených prípadov nákazy koronavírusom. Pribudlo síce 19 prípadov, no v celkovom počte 123 nie je započítaná 84-ročná žena, ktorá bola pozitívne testovaná, ale zomrela na infarkt. Celkový počet negatívnych testov je 2316. Vo Hviezdoslavove nepribudol nový prípad ani dnes...

Snímka_obrazovky_2020-03-19_o_17.29.40

 

 

Na hlavnej stránke nášho webu www.Hviezdoslavov.sk nájdete všetky potrebné informácie. Všetky informácie týkajúce sa konkrétneho prípadu vo Hviezdoslavove budeme zhromažďovať na tomto mieste. Sledujte, prosím, aj náš oficiálny FB kanál na tomto mieste.

 

Marek Lackovič

starosta