Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Verejná bezplatná Wi-Fi sieť už beží

Dátum: 12.05.2020
Počet videní: 1509
Verejná bezplatná Wi-Fi sieť už beží

Verejná bezplatná Wi-Fi sieť vo Hviezdoslavove je už realitou...

Wi-Fi4EU alebo internet zadarmo

Ako ste si už mohli všimnúť z nášho statusu na našej sociálnej sieti, podarilo sa nám implementovať projekt pod názvom WIFI4EU.

Do európskeho projektu sme sa úspešne prihlásili už v apríli minulého roku. Európska komisia následne schválila realizáciu tohoto projektu aj pre náš Hviezdoslavov.

Účelom tohto projektu nie je zaviesť internet zadarmo pre všetkých obyvateľov našej obce, ale sprístupniť internet na verejných priestranstvách našej obce. Projekt je limitovaný na 10 vysielacích bodov, ktoré musia spĺňať určité technické parametre v celkovej sume za kompletnú realizáciu v objeme 15.000,00 EUR s DPH (s nulovou spoluúčasťou obce) s 5-ročným udržaním tohoto projektu.

Popasovali sme sa s týmto zadaním a vybrali univerzálne riešenie. Vzhľadom na infraštruktúru obce sme vybrali prístupové body v časti Podháj (autobusovú zastávku a breh rybníka) s cieľom pokryť okrem zastávky aj oddychovú zónu okolia jazierka, ktorú čaká v budúcnosti výdatná revitalizácia. Ďalšími prístupovým bodmi je samotné centrum obce pred obecným úradom, kultúrnym domom (Wi-Fi signálom sú tak pokryté aj vnútorné priestory), Park P. O. Hviezdoslava i športovo-relaxačný areál na Školskej ul. s viacerými bodmi, keďže očakávame výstavbu školy a priľahlého okolia. Pokrytie Wi-Fi signálom takisto dostala aj autobusová zastávka pri vstupe na Poľnú ul. a železničná zastávka (aktuálne čakáme na prípojku od energetikov, takže vysielací bod je dočasne na inom mieste). Pokrytie Wi-Fi signálom dostal aj náš miestny cintorín.

Našim cieľom bolo pokryť optickým pripojením čo najväčšiu oblasť obce v rámci uvedeného rozpočtu, s možnosťou ďalšieho využitia tejto siete. Vytvorili sme tak základ siete, na ktorej plánujeme rozširovať kamerový systém a ďalšie projekty na platforme "smart" riešení.

Sme radi, že aj naša obec sa pomaličky ale isto približuje v ponúkaných službách tým rozvinutejším v našom okolí...

 

Ako sa prihlásiť do siete?

V uvedených lokalitách nájdete nezaheslovanú Wi-Fi sieť s názvom WIFI4EU HVIEZDOSLAVOV. Do tejto siete sa kliknutím prihlásite a následne len potvrdíte pripojenie. Veselé surfovanie, susedia...

 

Patrik Cvengroš

poslanec OZ

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.